Winkel en terras

Palingkwekerij

In de palingkwekerij groeien de zogenaamde glasaaltjes op van 0,3 gram per stuk naar paling van 150 tot 1000 gram per stuk. Dit gebeurt in een gesloten recirculatiesysteem waarbij de afvalstoffen op biologische manier worden onttrokken uit het water, waardoor het water bovendien weer hergebruikt kan worden. Op deze manier wordt het water en energiegebruik bovendien zo laag mogelijk gehouden. Hierbij worden alle waardes van het water nauwlettend in de gaten gehouden, zoals PH, ammonium, nitriet, nitraat en zuurstof. Dit moet op een natuurlijk evenwicht blijven zodat de paling zich goed voelt in het water.

De glasaaltjes worden de Eerste 14 dagen gevoerd met kabeljauwkuit waar ze dol op zijn. Na ongeveer 14 dagen wordt overgestapt naar droog kruimelvoer, naar gelang de maat van de paling oplopend van 0.5 mm voor de glasaal naar 2.2 mm voor de grote paling. De glasaaltjes worden daarnaast om de 40 dagen op maat gesorteerd omdat palingen niet allemaal even snel groeien en zo dus wordt voorkomen dat de grote palingen vervolgens al het voer opeten. Als de paling dan ongeveer 10 gram weegt worden ze pas om de 8 weken gesorteerd omdat de paling dan groter is en daardoor wat minder snel uit elkaar groeit.

Na ongeveer 1,5 tot 2 jaar groeit een paling uit van een glasaaltje tot een volwassen paling. Palingen die groot genoeg zijn om verwerkt te worden tot gerookte paling worden 4-5 dagen in zuiver water gehouden. Dit om de eventuele grondsmaak te voorkomen.

Nog geen account?
Registreren

Toegevoegd aan je winkeltas

Direct afrekenen
Bestelling afronden

Geen producten in de winkelwagen.