ZELF PALING ROKEN

In onze webwinkel bieden wij naast gerookte paling ook verse, schoongemaakte paling aan.
Hiermee kunt u zelf aan de slag. U bespaart hiermee kosten en u kunt de paling naar eigen wens zouten en roken.

Hieronder beschrijven wij de manier waarop de paling van Rijpelaal gepekeld en gerookt wordt.

Benodigdheden

  1. Emmer;
  2. 500 gram keukenzout;
  3. Rookkast;
  4. Rookpennen;
  5. Houtblokken (beukenhout, eikenhout of iepenhout).

Het rookproces

Zouten

Het zouten gebeurt op de volgende manier. U neemt 10 liter water en 500 gram keukenzout. Daarna zorgt u  dat het zout goed oplost in het water. Vervolgens neemt u de te roken paling en laat ze minimaal 12 uur in dit pekelbad liggen. Wilt u de paling sneller pekelen neemt u 5 liter water en daaraan voegt u 1 kilo keukenzout toe, hierin laat u de paling ongeveer 17/18 minuten op smaak komen en roer de paling een aantal keer. Bij het sneller pekelen moet de paling goed afgespoeld worden om zoutresten na het roken te voorkomen. Zorg er bij het pekelen wel voor dat u voldoende water en zout heeft om de paling goed op smaak te brengen, en eventueel kunt u in verhouding meer zout en water gebruiken.

Speten

Steek de rookpen goed door de kieuwdeksel van de palingen. Zodat deze tijdens het roken niet van de rookpen afvallen.

Rookpennen in rookkast bevestigen

U kunt nu de rookpennen in de rookkast plaatsen. Let hierbij op dat de paling niet tegen elkaar hangen als deze in de rookkast worden geplaatst.

Plaatsen van het hout

Plaats het hout in de rookkast. Let op dat u enkel onbewerkt hout gebruikt. Het hout mag dus niet geïmpregneerd of iets dergelijks zijn.

Palingroken

Het vuurtje mag worden aangestoken!
De paling is nu nog niet droog. U maakt een vuurtje van ongeveer een graad of 80/90 en laat de paling net zolang drogen tot het huidje niet meer plakt en aanvoelt als een krant. Daarbij is de temperatuur inmiddels weer teruggelopen tot 60 graden.

Na het drogen van de paling begint het roken en garen. De rookkast wordt voorzien van nieuw hout. U stookt de rookkast weer op naar ongeveer 70/75 graden. U zorgt dat er voldoende hout is toegevoegd zodat er flink wat rook vrij kan komen. Dan sluit u de kast af en zal het vuur doven en gaan roken.

Elke 10/15 minuten even controleren hoe het ervoor staat met de paling en of ie al een mooi kleurtje krijgt. Daarbij lettend op de temperatuur van de rookkast die wel op 70 graden moet blijven.

Als de paling een mooie kleur heeft en u kunt ze in knijpen tot de graat is de paling gaar. U kunt ze uit de rookoven halen en eventueel even laten nagaren.

Nagaren

De paling kunt u laten nagaren in een vetvrij papier, zodat het velletje mooi los komt (gebruik hiervoor geen kranten) Na ongeveer een half uur kunt u genieten van overheerlijke paling!

Smakelijk!