Geen producten gevonden
Steeds meer palingliefhebbers gaan thuis aan de slag met het roken van paling. Met een rookoven en houtsnippers proberen ze de kneepjes van dit oer-Hollandse ambacht te leren.
Maar wat veel mensen niet weten, is dat het pekelen van paling minstens zo belangrijk is bij het creëren van de juiste smaakbeleving. Om de perfecte rooksmaak te krijgen, moet je de juiste stappen in het pekelproces nemen.
Maar hoe doe je dat nou, paling pekelen? Wij leggen het uit.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Wil je zelf paling pekelen, oftewel, zouten? Zorg er dan voor dat je goed begint door de juiste benodigdheden in huis te halen.
Dit heb je nodig:
Wij leggen je graag uit hoe je in drie simpele stappen zelf paling kunt pekelen. Succes!
Begin het pekelproces met het aanmaken van het pekelwater. Dit doe je door keukenzout (pekel) op te lossen in een emmer met water.
Het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheid zout gebruikt. Met een pekelweger kun je het zoutgehalte meten.
Hieronder ons pekelschema:
Langzame pekel
Snelle pekel
Heb je geen pekelweger, dan kun je de volgende stelregel hanteren: 500 gram keukenzout, op 10 liter water. In 1 liter water kun je ongeveer 1,5 kilo paling pekelen.
Is het zout volledig opgelost in het water? Dan is het tijd om de verse paling toe te voegen. Zorg ervoor dat de paling goed drijft en dat deze voldoende ruimte heeft om het zout op te nemen.
Laat de paling minimaal 12 uur in het pekelwater liggen.
Spoel de paling vervolgens kort af met water en de paling is klaar om gerookt te worden.
Liever sneller paling pekelen? Los dan 1 kilo zout op in 5 liter water en houd de paling ongeveer 18 minuten ondergedompeld in het water.
Pekelen is van oudsher een techniek om voedsel te conserveren. Zeker bij het koud roken van vlees of vis, zorgt het pekelen voor een langere houdbaarheid.
Vandaag de dag wordt een product zoals paling gepekeld om een intensere smaakbeleving te creëren. Het zout uit het pekelwater wordt opgenomen in de spieren, waardoor het vlees van de paling veel malser wordt. Het water houdt de paling sappig tijdens het roken. Zorg er daarom voor dat je paling altijd pekelt voordat je het gaat roken.
Het proces van paling pekelen luistert erg nauw. Gebruik je teveel zout, dan verpest je de natuurlijke smaak van de paling, maar bij te weinig zout blijft de paling flauw.
Uiteraard is gepekelde paling verkrijgbaar bij de kwekerij, maar het is natuurlijk het leukst om je paling zelf te pekelen. Een beetje oefening baart kunst. Bovendien kun je, wanneer je het pekelen onder de knie hebt, variëren met het pekelwater.
Door andere specerijen toe te voegen, geef je de paling net dat beetje extra smaak. Denk aan specerijen als laurier, kruidnagel, knoflook of speciaal rookzout.
Ben je enthousiast geworden en wil je paling graag zelf pekelen en roken?
In onze webshop vind je diverse producten waarmee je direct aan de slag kunt. Zo kun je bij ons een rookoven kopen, maar ook voor pekelwegers en rookhout kun je bij ons terecht.
Heb je weinig tijd? Uiteraard kun je bij ons ook terecht voor gepekelde paling.
Wij plaatsen cookies voor het goed functioneren van onze website. Met deze cookies kunnen we het verkeer op de website analyseren en de gebruikerservaring verbeteren.
Wij plaatsen cookies voor het goed functioneren van onze website. Met deze cookies kunnen we het verkeer op de website analyseren en de gebruikerservaring verbeteren. Meer informatie is beschikbaar in onze privacyverklaring.
Deze functionele cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren functioneert. We verzamelen ook anonieme statistieken met deze cookies. U kunt deze cookies blokkeren of verwijderen door uw browserinstellingen te wijzigen.
Deze cookies volgen uw surfgedrag. Met de statistieken die we hieruit halen, verbeteren we de website voor een aangenamere gebruikerservaring.
Deze cookies verzamelen informatie die we gebruiken om de effectiviteit van onze marketingcampagnes te meten en deze verder te verbeteren.
Cookies geplaatst door derden waar wij mee samenwerken.
Gebruikersnaam of e-mailadres *
Wachtwoord *
Onthouden Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen producten in de winkelwagen.