Steeds meer palingliefhebbers gaan thuis aan de slag met het roken van paling. Met een rookoven en houtsnippers proberen ze de kneepjes van dit oer-Hollandse ambacht te leren.
Maar wat veel mensen niet weten, is dat het pekelen van paling minstens zo belangrijk is bij het creëren van de juiste smaakbeleving. Om de perfecte rooksmaak te krijgen, moet je de juiste stappen in het pekelproces nemen.
Maar hoe doe je dat nou, paling pekelen? Wij leggen het uit.
Paling pekelen, dit heb je nodig
Een goede voorbereiding is het halve werk. Wil je zelf paling pekelen, oftewel, zouten? Zorg er dan voor dat je goed begint door de juiste benodigdheden in huis te halen.
Dit heb je nodig:
- Verse, schoongemaakte paling
- Emmer
- Water
- Keukenzout (pekel)
- Pekelweger (optioneel)
Paling pekelen in 3 stappen
Wij leggen je graag uit hoe je in drie simpele stappen zelf paling kunt pekelen. Succes!
Stap 1: Maak het pekelwater aan
Begin het pekelproces met het aanmaken van het pekelwater. Dit doe je door keukenzout (pekel) op te lossen in een emmer met water.
Het is belangrijk dat je de juiste hoeveelheid zout gebruikt. Met een pekelweger kun je het zoutgehalte meten.
Hieronder ons pekelschema:
Paling maat | Graden Baumé | Pekeltijd | |
Langzame pekel |
Klein 90- 150 gram | 4,3 | Minimaal 12 uur |
Middel 150 – 200 gram | 4,5 | Minimaal 12 uur | |
Groot >200 gram | 4,7 | Minimaal 12 uur |
Snelle pekel |
Klein 90- 150 gram | 20 | 17 min |
Middel 150 – 200 gram | 20 | 18 min | |
Groot >200 gram | 20 | 19 min |
Heb je geen pekelweger, dan kun je de volgende stelregel hanteren: 500 gram keukenzout, op 10 liter water. In 1 liter water kun je ongeveer 1,5 kilo paling pekelen.
Stap 2: Voeg de paling toe
Is het zout volledig opgelost in het water? Dan is het tijd om de verse paling toe te voegen. Zorg ervoor dat de paling goed drijft en dat deze voldoende ruimte heeft om het zout op te nemen.
Laat de paling minimaal 12 uur in het pekelwater liggen.
Stap 3: Spoel de paling af
Spoel de paling vervolgens kort af met water en de paling is klaar om gerookt te worden.
Liever sneller paling pekelen? Los dan 1 kilo zout op in 5 liter water en houd de paling ongeveer 18 minuten ondergedompeld in het water.
Paling pekelen is een essentiële stap bij paling roken
Pekelen is van oudsher een techniek om voedsel te conserveren. Zeker bij het koud roken van vlees of vis, zorgt het pekelen voor een langere houdbaarheid.
Vandaag de dag wordt een product zoals paling gepekeld om een intensere smaakbeleving te creëren. Het zout uit het pekelwater wordt opgenomen in de spieren, waardoor het vlees van de paling veel malser wordt. Het water houdt de paling sappig tijdens het roken. Zorg er daarom voor dat je paling altijd pekelt voordat je het gaat roken.
Experimenteer met pekelwater
Het proces van paling pekelen luistert erg nauw. Gebruik je teveel zout, dan verpest je de natuurlijke smaak van de paling, maar bij te weinig zout blijft de paling flauw.
Uiteraard is gepekelde paling verkrijgbaar bij de kwekerij, maar het is natuurlijk het leukst om je paling zelf te pekelen. Een beetje oefening baart kunst. Bovendien kun je, wanneer je het pekelen onder de knie hebt, variëren met het pekelwater.
Door andere specerijen toe te voegen, geef je de paling net dat beetje extra smaak. Denk aan specerijen als laurier, kruidnagel, knoflook of speciaal rookzout.
Zelf aan de slag?
Ben je enthousiast geworden en wil je paling graag zelf pekelen en roken?
In onze webshop vind je diverse producten waarmee je direct aan de slag kunt. Zo kun je bij ons een rookoven kopen, maar ook voor pekelwegers en rookhout kun je bij ons terecht.
Heb je weinig tijd? Uiteraard kun je bij ons ook terecht voor gepekelde paling.