• Boven de € 75,- Gratis verzending
Uw winkelwagen
0
Winkelwagen
Je hebt momenteel geen producten in je winkelmand.

Paling bereiden op 7 manieren

Niets zo lekker als een stukje paling. Veel liefhebbers houden van een broodje verse paling tijdens de lunch, of een stukje gerookte paling tijdens een feestje.

Maar er zijn nog véél meer manieren om te genieten van deze veelzijdige vette vis. Zo leent paling zich bijvoorbeeld uitstekend voor op de barbecue!

Wil je paling bereiden op een verrassende manier, maar weet je niet hoe? Wij geven je in deze blog 7 ideeën.

1. Paling bereiden als soep

We beginnen met een voorgerecht. Wist je dat je met paling heerlijke soepen kunt bereiden?

In veel traditionele vissoepen wordt paling achterwege gelaten. Zonde, want paling is juist een heerlijke toevoeging en geeft de soep een extra twist. Palingsoep wordt meestal bereid met gerookte paling. Het fijne daarvan is dat je er eindeloos mee kunt variëren.

Dus, wil je je tafelgasten eens echt verrassen, serveer dan een romige palingsoep, een aardappelsoep met gerookte paling of onze heldere paling bouillonsoep.

2. Salade met paling ‘on the side’

Ook in een salade komt paling perfect tot zijn recht. Vergeet de bekende tonijn- of zalmsalade. Met een palingsalade ‘on the side’ tover je je avondmaal in no-time om tot een waar feestmaal. Lekker voor bij de barbecue!

Bijkomend voordeel: een salade met paling is zeer eenvoudig te bereiden. Het enige dat je nodig hebt, is gefileerde paling in stukjes of reepjes, je favoriete sla en een paar extra ingrediënten naar keuze. Denk aan zongedroogde tomaatjes, komkommer, lente-uitjes en olijven.

Inspiratie nodig? Op onze receptenpagina leggen we je uit hoe je met een paar simpele ingrediënten een frisse voorjaarssalade met paling kunt bereiden.

3. Paling bereiden op de barbecue

De echte palingliefhebber weet het natuurlijk al lang: paling is ook zeer smakelijk te bereiden op de barbecue. Met een rookoventje op de grill voer je in een paar uur de echte ambacht van het paling roken uit.

Wil je de paling liever bereiden waar je gasten bij zijn? Leg de paling dan direct op de grill, in z’n geheel of aan een spiesje.

Je kunt natuurlijk flink uitpakken door de paling eerst uitgebreid te marineren (bijvoorbeeld met ons bbq marinade palingrecept), maar ook met alleen peper en zout heb je een overheerlijk bereidingswijze te pakken. Afhankelijk van de dikte, laat je de paling zo’n tien minuten op de grill liggen.

Handig om te weten: in onze webshop vind je speciale barbecue- en grillpaling. Deze is zonder huid en zeer gemakkelijk te bereiden.

4. Lekker traditioneel: paling stoven

Wanneer je paling op een traditionele manier wilt bereiden, denk dan eens aan stoven. Vandaag de dag kennen we paling vooral als een gerookte vis, maar vroeger werd paling voornamelijk gestoofd.

Voor deze bereidingswijze heb je wel een beetje geduld nodig. Bij het stoven maak je de vis namelijk heel langzaam gaar in een gesloten pan met boter en eventueel water. Gebruik hiervoor een flinke hoeveelheid stoofpaling. Het is de bedoeling dat je de paling vooraf minstens een uur laat marineren in een marinade van bijvoorbeeld zout, peper en citroensap. Bak de paling kort aan in boter en laat het vervolgens 30 tot 40 minuten stoven.

Het resultaat: een overheerlijk stoofgerecht om je vingers bij af te likken.

5. Paling bereiden in de frituur

Gefrituurde paling, misschien ken je het uit de Japanse keuken. Daar is het frituren van paling meer regel dan uitzondering. Denk aan gerechten met het welbekende tempura-beslag.

In Nederland zijn we minder bekend met het frituren van deze vis en leggen we vooral spiering of sprot in de frituurpan. Toch is het eten van gefrituurde paling erg lekker. Het knapperige van het beslag met het malse van de paling zorgt voor een verrassende smaakbeleving. Heerlijk als hapje voor bij de borrel.

Gebruik bloem, water en eieren voor het beslag en frituur de paling in olie met een gelijkmatige temperatuur, niet hoger dan 180 graden Celsius.

Serveer met een pittige wijn en je hebt een heerlijk en origineel borrelhapje.

6. Paling roken, een klassieker

Natuurlijk mag het roken van paling niet ontbreken in het rijtje met bereidingswijzen. Bij Palingkopen.nl zijn we echte fans van gerookte paling. Dagelijks roken we in onze eigen rokerij op ambachtelijke wijze onze eigen gekweekte Rijpelaal paling, bekend om zijn overheerlijk malse smaak.

Wil je zelf op deze ambachtelijke wijze paling bereiden? Schaf dan een rookoventje, houtsnippers, rookpennen en een paar kilo rookpaling aan. Paling roken is niet moeilijk. Het vergt echter wat tijd en geduld om tot de juiste smaak te komen. Om je alvast op weg te helpen laten we je in deze blog enkele tips & tricks zien.

Zo kun je binnenkort samen met je vrienden en familie genieten van een zelf-gerookte paling.

7.  Paling bereiden? Vergeet de marinade niet!

Hoe je paling ook wilt bereiden: je haalt er meer uit als je het eerst marineert. Met een marinade geef je paling meer smaak en voorkom je dat het uitdroogt tijdens de bereiding.

Paling marineren kan op verschillende manieren. Natuurlijk volstaat een simpele marinade van peper, zout en een beetje citroensap, maar door extra kruiden en specerijen toe te voegen, maak je van de paling een echte smaakmaker. Ingrediënten als olijfolie, witte wijn, lente-uitjes, peterselie of Provençaalse kruiden gaan perfect samen met paling.

En, hoe langer je de paling laat marineren, hoe beter.

Op zoek naar meer paling inspiratie?

Kan jij niet wachten om paling eens op een nieuwe manier te bereiden?

Bekijk dan ook zeker onze palingrecepten voor nog meer inspiratie.

Met onze hulp hoef je je met paling nooit te vervelen.

Veel kookplezier!