We hebben de volgende tips om jouw gasten, dierbare en familie te laten genieten van de lekkerste borrel hapjes!
Wat leg je er op?
Het mooie aan een borrelplank is dat er voor iedereen wat wils is, vis, vlees, groentes, kaas en nootjes. Probeer van tevoren bij je gezelschap alvast te peilen wat ieders favorietje hapje is of ga voor klassiekers zoals gehaktballetjes, seranoham, palingfilet, koud gerookte zalm met kruidenroomkaas en snoeptomaatjes.
– Brood of toast mag niet ontbreken wanneer er smeerbare producten op de plank liggen, dit kun je ook apart in een mandje naast de plank serveren. Stengels zoals grissini kun je in een glas zetten.
-Vlees Zelfgemaakte gehaktballetjes zijn vaak als eerste op! Ook smakelijke plakjes vlees zoals seranoham of chorizo doen het goed. Snijd een kipfilet in hapklare stukjes en bak met veel kruiden, rijg ze op sateprikkers en bedruip eventueel nog met een sausje. En wat dacht je van die oeroude plakjes leverworst?
-Vis is er in vele smaken en soorten, de zoute rokerige smaak van palingfilet doet het bij alle leeftijden goed. Ook zalm is een veilige keuze, bijvoorbeeld in een wrap met sla en kruidenroomkaas. Gambas gebakken in een kruidige knoflook olie worden door visliefhebbers zeker gewaardeerd.
-Warme (zelfgemaakte) hapjes zoals een gevuld bladerdeeg hapje, champignons in roomsaus, spareribs, mini loempia’s, bitterballen, inktvisringen, nacho’s uit de oven met kaas en tomatensaus, flammkuchen of een mini quiche.
– Kaas Als je van sterke smaken houd kies je voor een fijne blauwe schimmelkaas of een geitenkaasje. Snijd er ook een paar blokjes jong belegen en oude kaas bij. Varieer met smeerbare brie of maak een leuke prikker van mozzarella, tomaat en verse basilicum blaadjes.
-Fruit en groenten geven niet alleen een mooie kleur aan de plank maar ook een frisse afwisseling. Druiven, komkommer, augurkjes, worteltjes, radijsjes, paprika lenen zich hier perfect voor.
-Smeersels en dipsausjes kun je kant-en-klaar kopen zoals pesto en hummus maar je kunt zelf gemakkelijk lekkere kruidenboter, tapenade of cocktail saus maken met verse ingrediënten.
Presentatie
Eten doe je net zoveel met je ogen als met je mond, een aantrekkelijke plank nodigt uit om te proeven. Zodra je weet welke hapjes je allemaal wilt presenteren kies je een formaat plank uit die hierbij past. Houd er rekening mee dat sommige hapjes in een schaaltje zitten en meer ruimte nodig hebben. Je kunt een plank beschermen tegen intrekkende olie of vocht met een velletje (bruin) bakpapier.
Tip: wrijf een houten plank eerst helemaal in met olijfolie om hem mooi te laten glanzen.
Vergeet niet om er losse prikkertjes en cocktail servetten bij te leggen.
Thema
Het je de smaak te pakken? Dan kun je helemaal los gaan met borrelplanken door er meerdere te maken in diverse thema’s.
- In Hollands, Italiaans of oosterse stijl;
- Als voor-, hoofd-, en nagerecht;
- Een met koude en één met warme gerechten;
- Kinderen en volwassenen
Deel deze post
Gerelateerde berichten
Rijpelaal groeit door, lees het artikel op ED.nl
Rijpelaal groeit en breidt uit: ‘Elke visliefhebber kan bij ons terecht’ Lees het volledige ...
Geplaatst op 4 augustus 20225 tips voor de beste zelf gerookte paling
We gaan je nu een aantal beroepsgeheimen vertellen, er zijn namelijk een paar punten ...
Geplaatst op 3 augustus 2022Brunchen met paling
Lekker uitgebreid ontbijten of brunchen? Dat maak je extra luxe en lekker met vers ...
Geplaatst op 7 april 2022