Gerookte paling bewaren: hoe en hoe lang?

Geplaatst op 18 november 2021 door Paul Meulendijks

Heb je gerookte paling in huis, dan wil je wellicht weten hoe je gerookte paling het beste bewaart. Hoe lang is hij houdbaar en hoe zorg je ervoor dat de paling zo lang mogelijk goed blijft? In deze blog beantwoorden we alle vragen en delen we onze tips voor het bewaren van gerookte paling met je.

Hoe lang kun je gerookte paling bewaren?

Gerookte paling is langer te bewaren dan verse paling. Vroeger rookten ze paling ook bewust om deze reden: het rookproces zorgt namelijk voor een langere houdbaarheid.

Tegenwoordig roken we paling vooral voor de smaak. Maar het geldt nog steeds dat gerookte paling langer goed blijft. Hoe lang precies?

Dat hangt af van de bewaarmethode. Je hebt verschillende methodes:

  • De gerookte paling in de koelkast bewaren.
  • De gerookte paling vacuüm verpakken en bewaren in de koelkast.
  • De gerookte paling invriezen.

Laten we per methode kijken hoe lang de gerookte paling houdbaar is en wanneer welke bewaarmethode het meest geschikt is.

Gerookte paling bewaren in de koelkast – 10 dagen

Gerookte paling kun je in de koelkast 10 dagen bewaren. Het beste doe je dit onderin de koelkast, bij ongeveer 4 graden. Op die temperatuur blijft de paling goed gekoeld.

Wikkel de paling bij voorkeur in vetvrij papier. Dit is een papiersoort die geen vet opneemt, zoals bijvoorbeeld bakpapier. Door dit papier te gebruiken behoudt de vis zijn natuurlijke vetten en blijft ‘ie goed van smaak.

Weet wel: hoe langer je de gerookte paling in de koelkast bewaart, hoe groter de kans dat hij indroogt.

Tip: Wanneer je gerookte paling bij ons in de winkel bij Rijpelaal koopt, verpakken we de paling standaard in vetvrij papier. Daar hoef je zelf dus niet meer voor te zorgen!

Vacuüm verpakt in de koelkast – maximaal 10 dagen

Nóg beter voor de houdbaarheid en met name ook voor de smaak is om de paling vacuüm te (laten) verpakken. Het voordeel hiervan is dat de gerookte paling lang goed blijft en vrijwel niet indroogt. Ook gaat je koelkast niet naar vis ruiken. En dat is ook wel zo prettig! Bewaar de vacuüm verpakte paling in gesloten verpakking om ‘m tot maximaal 10 dagen te bewaren.

Tip: Alle producten die je via onze webshop bestelt leveren wij standaard vacuüm verpakt. Kies dus voor gemak en bestel je gerookte paling direct online. Onze gefileerde paling bieden we altijd vacuüm verpakt aan, niet alleen via de webshop maar ook in onze winkel.

Gerookte paling invriezen – 300 dagen

Ten slotte is er nog de mogelijkheid om gerookte paling in te vriezen. Ga je dit doen, dan adviseren we je wel om de paling vacuüm te (laten) verpakken. Heb je deze mogelijkheid niet, dan kun je eventueel een diepvrieszak gebruiken.

Bewaar de vis vervolgens in het koudste gedeelte van het vriesvak, zodat de paling echt goed gekoeld blijft. We raden je aan om gerookte paling maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Ook hierbij geldt: hoe langer je de gerookte paling in de vriezer bewaart, hoe groter de kans op smaakverlies.

Tip: plak een stickeretiket op de verpakking en schrijf daar de invriesdatum op. Zo weet je precies wanneer je de paling hebt ingevroren.

We raden het af om gerookte paling buiten de koelkast te bewaren!

Volgens sommigen kun je gerookte paling ook prima een paar dagen buiten de koelkast bewaren, maar dat raden wij ten zeerste af! We adviseren om de gerookte paling altijd in de koelkast (of vriezer) te bewaren en je te houden aan de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Die datum is namelijk bepaald aan de hand van strenge wet- en regelgeving, opgezet door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit om de kans op uitgroei van de Listeria monocytogenes bacterie te voorkomen, want dat kan gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakke gezondheid en zwangere vrouwen. De houdbaarheid van gerookte paling kan per palingverkoper verschillen omdat ze ieder hun eigen rook- en verwerkingsproces hebben. De houdbaarheid van onze gerookte paling is vastgesteld op 10 dagen bij bewaring op 9 graden in de koeling.

Gerookte paling online bestellen

Na het lezen van deze blog weet jij hoe en hoe lang je gerookte paling het beste kunt bewaren. Ben je nog op zoek naar een viswinkel of kwekerij waar je gerookte paling kunt kopen? Via Palingkopen.nl bestel je jouw paling en andere vis eenvoudig online.

Heb je vragen over onze vis of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om te bestellen? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Geschreven door Paul Meulendijks Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2023

Deel deze post

Gerelateerde berichten

Rijpelaal groeit door, lees het artikel op ED.nl

Rijpelaal groeit en breidt uit: ‘Elke visliefhebber kan bij ons terecht’ Lees het volledige ...

Geplaatst op 4 augustus 2022
5 tips voor de beste zelf gerookte paling

We gaan je nu een aantal beroepsgeheimen vertellen, er zijn namelijk een paar punten ...

Geplaatst op 3 augustus 2022
Brunchen met paling

Lekker uitgebreid ontbijten of brunchen? Dat maak je extra luxe en lekker met vers ...

Geplaatst op 7 april 2022
Nog geen account?
Registreren

Toegevoegd aan je winkeltas

Direct afrekenen
Bestelling afronden

Bestel nog binnen 6 uur om je bestelling vandaag te laten verzenden!

Geen producten in de winkelwagen.