Moeilijkheid
Bereidingstijd
210 minuten

Ingrediënten

  • 1,5 kilo zalmfilet
  • 10 liter water
  • 500 gram (keuken)zout
  • 100 gram basterdsuiker
  • 1 laurierblad
  • 100 gram viskruiden
  • Paar gekneusde peperkorrels

Materialen

  • Emmer of bak
  • Pekelweger (optioneel)
  • Keukenpapier
  • Tangetje of pincet (optioneel)

Bereiding

Zalm pekelen? Hier moet je op letten

Het pekelen van zalm (of andere vis) is, zoals je kunt lezen, niet moeilijk. Wel moet je op een aantal dingen letten om te voorkomen dat het misgaat. Let bijvoorbeeld op:

  • De temperatuur van het water:

Gebruik nooit warm water om het pekelwater te maken. De kans dat de zalm al begint te garen is groot.

  • De hoeveelheid zout:

Teveel zout verpest de natuurlijke smaak van zalm, terwijl te weinig zout zorgt voor een flauwe smaak. Het is daarom belangrijk dat je je aan de juiste hoeveelheid houdt. Wil je experimenteren met het pekelwater? Varieer dan met de specerijen.

  • De manier van roken:

Er zijn verschillende manieren om zalm te roken. De manier waarop je rookt, bepaalt het pekelproces. Zo wordt bij warm roken gebruik gemaakt van natte pekel om meer smaak te creëren. Wil je koud roken? Gebruik dan droge pekel om de houdbaarheid van je zalm te verlengen.

Experimenteer voor een intense smaakbeleving

Zalm pekelen doe je in eerste instantie met zout en suiker. Het zout wordt opgenomen door de spieren van de zalm, waardoor de vis malser wordt. De suiker wordt toegevoegd aan het pekelwater voor de kleur en de smaak van de zalm. Het leuke aan het maken van pekelwater is, is dat je er eindeloos mee kunt variëren. In dit recept hebben we een fijne basis gelegd met viskruiden, laurierblad en peper, maar denk ook eens aan specerijen en ingrediënten zoals knoflook, jeneverbessen, honing of ketjap manis. Experimenteer net zo lang tot je de smaakbeleving krijgt waar je van houdt.

Gepekelde zalm, lekker en veelzijdig

Gepekelde of ‘ingelegde’ zalm is natuurlijk uitermate geschikt voor in een rookoven of voor op de barbecue. De combinatie van de pekel met de rook geeft een overheerlijke, diepe smaak. De warm gerookte zalm kan zowel warm als koud geserveerd worden. Door de intense smaak heb je niet veel meer nodig dan een frisse salade of een stokbroodje met kruidenboter als bijgerecht. Wil je gepekelde zalm bakken of bereiden in de oven? Ook dat kan. Gebruik bij het bakken in de pan voldoende roomboter en combineer de zalm met aardappelpartjes en verse tijm. En je weet: vis moet zwemmen. Vergeet dus ook die rijke, witte wijn niet. Succes gegarandeerd!

Tip: duurt het pekelen en roken van de zalm je te lang? In onze webshop verkopen we ook kant-en-klare gerookte zalm.  

Meer inspiratie?

Wil je meer inspiratie voor jouw visgerechten? Neem dan ook eens een kijkje bij onze paling recepten. Wil je meer weten over het pekelen van zalm of heb je andere vragen? Neem gerust contact met ons op. We beantwoorden graag al je vragen.

  1. Vul een emmer of bak met 10 liter water. Heb je een kleinere zalm, gebruik dan minder water. Zorg dat de verhouding klopt.
  2. Voeg 500 gram keukenzout toe (50 gram per liter water). Gebruik eventueel een pekelweger.
  3. Voeg al roerend 100 gram basterdsuiker toe (10 gram per liter water).
  4. Voeg het laurierblad, de viskruiden en de peperkorrels aan het pekelwater toe en meng alles goed door elkaar.
  5. Controleer met je vingers of de zalm vrij is van graten. Verwijder eventuele graatjes met een tangetje of pincet.
  6. Leg of hang de zalm in het pekelwater.
  7. Dek het geheel af en laat het minimaal 3 uur staan. Roer af en toe door het pekelwater.
  8. Haal de zalm na enkele uren uit het bad en spoel het kort af met water. Zorg dat al het zout eraf is.
  9. Dep de zalm vervolgens droog met keukenpapier.
  10. De zalm is nu klaar om gerookt te worden.

Andere lekkere recepten

Toegevoegd aan je winkeltas!

Direct afrekenen
Anderen kochten ook

Geen producten in de winkeltas.