Een heerlijke recept van Jeroen van restaurant Sans Souci uit Katwijk. Dit is koken op restaurant niveau voor bij jou thuis! Wat ga je daar veel hongerige eters blij mee maken, zeker met de fijne ambachtelijk gerookte zalm van Roots.
- Moeilijkheid
Ingrediënten
- 100 gram ambachtelijke koud gerookte zalm
- 400 gram aardappelen (licht kruimig)
- 45 gram bloem
- 1 ei
- 100 ml melk
- 250 ml creme fraiche
- Halve citroen
- Zonnebloem olie
- Verse dille
- Verse bieslook
- Peper en zout
Materialen
- Koekenpan
- Grove rasp of keukenmachine
- Twee ruime kommen
- Theedoek
Bereiding
- Schil en was de aardappelen, rasp ze daarna met een grove rasp. Dat kan met de hand of keukenmachine.
- Doe de geraspte aardappel in een schone theedoek en druk er zoveel mogelijk vocht uit, doe ze daarna in een ruime kom.
- Voeg het ei, de bloem en melk toe aan de kom en roer het goed door elkaar met de aardappel.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Neem een nieuwe kom en doe hier de creme fraiche in.
- Rasp de schil van een halve citroen (zeste) en pers deze daarna uit.
- Snijd de toppen van de dille.
- Roer het citroensap, de helft van de zeste en de helft van de dille toppen door de creme fraiche en breng verder op smaak met peper en zout.
- Snijd of knip de bieslook fijn en zet apart.
- Snijd de zalm in mooie stukjes van ca. 5x5 cm en zet apart.
- Verhit een laag olie in een koekenpan (goed heet).
- Schep met een grote lepel een deel aardappelbeslag in de pan, druk het plat met de achterkant van de lepel zodat je een mooie ronde platte koek krijgt.
- Draai de aardappel na een paar minuten om en bak de andere kant ook mooi bruin.
- Nu ga je de borden opmaken, leg eerst een aardappel pannenkoek op het bord, daarna garneer je deze met een beetje bieslook. Daarbovenop komt een laagje creme frache, verdeel de zalm erover en garneer af met dille toppen en citroen zeste.
Andere lekkere recepten
Pasta met warm gerookte zalm
Moeilijkheid
Ik hou van Paling.nl
Moeilijkheid
Garnalen cocktail
Moeilijkheid