De gezonde waarheid achter paling

De gezonde waarheid achter paling

Geplaatst op 21 januari 2020 door Paul Meulendijks

Vis eten is gezond, dat weet iedereen. Maar hoeveel moeten we dan eigenlijk precies eten om het gezonde effect te ervaren? Palingkopen zocht het voor je uit.
Paling bevat veel onverzadigde gezonde vetten, de Omega 3 vetzuren.  De belangrijkste zuren zijn ALA, EPA en DHA.
ALA draagt bij aan een goed cholesterol niveau van het bloed en je zou er 2 gram van moeten binnen krijgen per dag, gerookte paling bevat 0,91 gram ALA  per 100 gram.
EPA en DHA dragen bij aan het normaal functioneren van het hart en je zou er 250 mg van moeten binnen krijgen per dag, in gerookte paling zit 0,96 gram EPA en 1,05 gram DHA per 100 gram.
Wil je van alles voldoende binnen krijgen via vis dan zou je dus twee gerookte palingen per dag moeten eten! Dat klinkt veel maar wanneer je deze waardes vergelijkt met andere vissoorten zoals zalm, tonijn of een lekkerbekje dan wint de paling met kop en staart. Overigens kunnen vissen EPA en DHA niet zelf maken, maar halen die weer uit algen. Ons eigen lichaam kan zelf wel een heel klein beetje EPA en DHA aanmaken uit ALA.

Bronnen: European Commission, Voedingscentrum.

Geschreven door Paul Meulendijks Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2023

Deel deze post

Gerelateerde berichten

Wat je nog niet wist over het roken van paling…

Is het eten van paling van alle tijden? Waar komt het roken van paling ...

Geplaatst op 19 oktober 2020
Wat is het verschil tussen aal en paling?

Alen en palingen zijn biologisch gezien één en dezelfde vis: de Anguilla anguilla. Toch ...

Geplaatst op 17 augustus 2020
Mag je paling als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je goed op je voeding let. Bekende ...

Geplaatst op 15 mei 2020
Nog geen account?
Registreren

Toegevoegd aan je winkeltas

Direct afrekenen
Bestelling afronden

Bestel nog binnen 11 uur om je bestelling vandaag te laten verzenden!

Geen producten in de winkelwagen.