Mag je paling als je zwanger bent?

Geplaatst op 15 mei 2020 door Paul Meulendijks

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk dat je goed op je voeding let. Bekende gevaren zijn bijvoorbeeld rauwe voeding (zoals sommige vis-, vlees- en kaassoorten) en alcohol.

Maar hoe zit het met paling? Mag je paling eten als je zwanger bent? En maakt het uit als de paling gerookt of gevacumeerd  is?

In deze blog vertellen wij je alles dat je moet weten rondom paling tijdens de zwangerschap.

Zwanger? Let op met paling

Je mag paling eten als je zwanger bent. Zeker wanneer je de paling op hoge temperatuur bakt, is er geen enkel risico.

Maar toch moet je opletten. Kies voor verse paling van hoge kwaliteit, zeker als je zwanger bent. En vraag de producent of verkoper altijd of hun producten veilig zijn voor zwangere vrouwen. Sommige paling (met name gerookte) wordt lang bewaard, waardoor er wel degelijk risico’s zijn voor ongeboren baby’s.

Bij Palingkopen.nl ben je verzekerd van 100% veiligheid voor zwangere vrouwen. Onze paling wordt met zorg gekweekt en gecontroleerd op risico’s.

Wat die risico’s zijn?

  • Listeria bacterie
  • Dioxine en PCB’s

We vertellen je graag meer.

Listeria bacterie

De reden dat gevacumeerde gerookte voeding vaak afgeraden wordt voor zwangere vrouwen, is de Listeria bacterie. De kans op besmetting is klein maar de gevolgen kunnen verstrekkend zijn. Een besmetting met deze bacterie kan namelijk een gevaar vormen voor het ongeboren kind, alsook voor mensen met een zwakke weerstand. Dat risico wil je natuurlijk niet lopen.

Onze vacuüm verpakte paling is daarom uitvoerig getest in een laboratorium. We kunnen je verzekeren dat onze gerookte paling geheel veilig is voor zwangere vrouwen. Mede doordat onze producten vers zijn, waardoor de Listeria bacterie minder kans krijgt om te vormen en groeien.

Ben jij zwanger en wil je onze gerookte paling bestellen? Bewaar de paling dan niet te lang na aankoop. Ondanks dat de risico’s nihil zijn, is voorkomen beter dan genezen.

Dioxine en PCB’s in paling

Een ander veelbesproken risico op het internet zijn dioxines en PCB’s. Deze stoffen komen via de lucht en de waterbodem overal in de natuur voor en zijn moeilijk afbreekbaar. Via het water worden de giftige stoffen opgenomen door bijvoorbeeld zee-algen. Wilde palingen in rivieren eten deze en krijgen op die manier gif binnen, wat schadelijk kan zijn voor de ongeboren baby.

Wij kopen de glasaal echter op heel jonge leeftijd in en brengen deze daarna in enkele jaren groot in onze eigen kwekerij. Het water is super zuiver want het is afkomstig uit een eigen diepe bron van 456 meter (drinkwater wordt tussen de 30 en 120 meter diep opgepompt).

Daarnaast gebruiken wij geen medicatie tijdens de kweek en ook het voer bestaat uit verantwoorde bestanddelen. Je bent er dus van verzekerd dat onze palingproducten vrij zijn van dioxine en PCB’s.

Onze paling is 100% veilig tijdens de zwangerschap

Wees dus niet bang: onze paling is 100% veilig tijdens de zwangerschap. Let wel op met gerookte paling uit de supermarkt. Deze wordt veel langer bewaard waardoor de kans op Listeria-besmetting aanzienlijk groter is.

Durf je onze gerookte paling toch niet aan? Kies dan voor een gerecht met gebakken paling. Door verse paling zelf te bakken, is er 0% kans op de Listeria bacterie.

Meer weten over paling?

Wil jij nog meer weten over paling? Bekijk dan ook onze antwoorden op veel gestelde vragen en onze andere blogs. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Onze experts helpen je graag bij het beantwoorden van al je palingvragen. Zo hebben we ook een blog geschreven waarin we ingaan op de vraag: ‘Is paling gezond?’

Maar dat is nog niet alles! Ook voor paling recepten kun je op ons rekenen.

Kortom: voor alles rondom paling, weet je ons te vinden.

Geschreven door Paul Meulendijks Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2023

Deel deze post

Gerelateerde berichten

Wat je nog niet wist over het roken van paling…

Is het eten van paling van alle tijden? Waar komt het roken van paling ...

Geplaatst op 19 oktober 2020
Wat is het verschil tussen aal en paling?

Alen en palingen zijn biologisch gezien één en dezelfde vis: de Anguilla anguilla. Toch ...

Geplaatst op 17 augustus 2020
Is (gerookte) paling gezond?

Lekker en gezond zijn twee verschillende dingen. Het mooiste is als iets lekkers ook ...

Geplaatst op 26 maart 2020
Nog geen account?
Registreren

Toegevoegd aan je winkeltas

Direct afrekenen
Bestelling afronden

Geen producten in de winkelwagen.