• Boven de € 75,- Gratis verzending

Is (gerookte) paling gezond?

Lekker en gezond zijn twee verschillende dingen. Het mooiste is als iets lekkers ook nog eens gezond is. Gelukkig is dat met paling het geval!

Wist je dat één portie vis per week, je kans op hart-en vaatziekten al drastisch kan verlagen? Daarom raden onder andere het Voedingscentrum en de Hartstichting aan om minstens één keer per week vis te eten. En dan met name vette vis, zoals paling.

Dus ja, paling is gezond!

Maar wat maakt paling gezond? Welke voedingsstoffen bevat deze lekkernij? In deze blog vertellen we je wat paling zo gezond maakt.

Waarom paling gezond is

Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.

Cholesterol en paling

Vet eten werkt cholesterol verhogend. Met name verzadigd vet kan zorgen voor hoge cholesterolwaardes. Maar we hebben goed nieuws: in paling zit onverzadigd vet. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld kaas en vet vlees, die verzadigde vetten bevatten.

Hoewel onverzadigd vet beter is voor je cholesterol, is te veel vet nooit goed. Daarom raadt de Hartstichting aan om per week niet meer dan 600g per persoon aan vette vis te eten.

Houd de richtlijn van één portie vette vis per week aan, dan zit je zeker goed!

Voedingswaarde van paling

Via het Voedingscentrum kun je precies achterhalen wat er in bepaalde vissoorten zit. Wij hebben de belangrijkste voedingsstoffen alvast voor je uitgezocht:

Voedingswaarde verse paling

De voedingswaarde van verse paling, per 100 g

Energiewaarde372 kcal/1537 kJ
Vet totaal35,1 g
Eiwit14 g
Vitamines B1, B12, B2 en B60,10 mg, 4,4 µg, 0,35 mg en 0,17 mg
Vitamine C2 mg
Vitamine D4,9 µg
Vitamine E4,1 mg
Cholesterol225 mg
Zout0,213 g (en 0,085 g natrium)
Calcium20 mg
Fosfor200 mg
Ijzer1 mg
Jodium60 µg
Kalium250 mg
Koper0,05 mg/
Magnesium19 mg
Selenium30 µg
Zink1,75 mg

 

Van de 35,1 g vet per 100 g verse paling, is 75% onverzadigd vet. Daarnaast bevat verse paling 0,26 g ALA, 1,55 g EPA en 3 g DHA.

ALA, EPA en DHA zijn belangrijk voor een goed cholesterol niveau van het bloed, en een normaal functioneren van het hart. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 2 g ALA en 0,25 g EPA en DHA (tezamen).

Paling bevat geen voedingsvezels, transvetten, plantaardig eiwit, alcohol en koolhydraten. Deze voedingsstoffen hebben we hierboven dan ook buiten beschouwing gelaten.

Voedingswaarde gerookte paling

De voedingswaarde van gerookte paling, per 100 g (een gerookte paling is bij ons circa 125-150 g)

Energiewaarde351 kcal/1453 kJ
Vet totaal30,5 g
Eiwit19 g
Vitamines B1, B12, B2 en B60,18 mg, 4,3 µg, 0,31 mg en 0,18 mg
Vitamine D20,4 µg
Vitamine E9 mg
Cholesterol131,7 mg
Zout1,458 g (en 0,583 g natrium)
Calcium26 mg
Fosfor183 mg
Ijzer0,5 mg
Jodium10 µg
Kalium214 mg
Koper1,75 mg
Magnesium10 mg
Selenium60 µg
Zink3,47 mg

 

Van de 30,5 g vet per 100 g gerookte paling, is 73,8% onverzadigd vet. Daarnaast bevat verse paling 0,91g ALA, 0,96g EPA en 1,05g DHA.

ALA, EPA en DHA zijn belangrijk voor een goed cholesterol niveau van het bloed, en een normaal functioneren van het hart. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 2g ALA en 0,25g EPA en DHA (tezamen).

Paling bevat geen voedingsvezels, transvetten, plantaardig eiwit, alcohol en koolhydraten. Deze voedingsstoffen hebben we hierboven dan ook buiten beschouwing gelaten.

Verschillende palingen: zo gezond zijn ze

Misschien vraag je je wel af of verse paling gezonder is dan bijvoorbeeld gerookte of bewerkte paling.

Over het algemeen is alle vette vis gezond voor je. Er gaan vrijwel geen voedingstoffen verloren door roken of bewerken., maar er worden wel ingrediënten aan toegevoegd.. En die toevoegingen maken het minder gezond.

Is gerookte paling gezond?

Gerookte paling bevat bijvoorbeeld meer zout dan gewone paling (bakpaling en stoofpaling). Dat maakt gerookte paling iets minder gezond dan gewone paling.

Maar wist je dat je paling ook kunt stoven en bakken? Of zelfs op de BBQ kunt bereiden? Via deze bereidingen voeg je minder zout toe, wat beter is voor je hart-en bloedvaten.

Tip: bekijk ook onze palingrecepten voor meer ideeën.

Is geconserveerde paling gezond?

Geconserveerde paling zoals paling in blik, in pot of verwerkt in een bepaald gerecht is ook wat minder gezond dan gewone paling. Dit komt door de verschillende toevoegingen die gebruikt worden om de vis langer houdbaar te maken.

Verse paling is het gezondst

Wil jij ultiem gezond bezig zijn? Ga dan voor verse paling. Maar onthoud dat gerookte of geconserveerde paling nog steeds een gezonde optie zijn, door de goede vetten en vitamines. Kijk alleen een beetje uit met zout en andere toevoegingen.

Met verse paling bedoelen we overigens niet zelf gevangen paling. Paling in het wild kan verontreinigd zijn door gifstoffen. Om geen onnodige risico’s te lopen kun je dus beter gekweekte verse paling kopen.

Probeer ook andere vette vissen

Om zoveel mogelijk verschillende voedingstoffen binnen te krijgen, kun je jouw vette vis-inname regelmatig afwisselen. Kies bijvoorbeeld ook eens voor haring, makreel, sprot of zalm. Allemaal vissen die van nature vet zijn.

Tip: vergelijk jouw favoriete vissoorten eens qua voedingswaarden met paling!

Meer leren over paling?

Ben jij op zoek naar meer informatie over paling?

Volg onze blogs en bekijk onze antwoorden op veel gestelde palingvragen.

Heb jij een vraag die we nog niet beantwoord hebben? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij weten alles over paling en helpen je graag verder.