• Boven de € 75,- Gratis verzending
Uw winkelwagen
0
Winkelwagen
Je hebt momenteel geen producten in je winkelmand.

Welke wijn past het beste bij paling?

Heerlijke paling met een wijntje, om het Bourgondische leven te vieren. Perfect op een zomerse namiddag, als je het ons vraagt.

Verras jouw gasten eens met een verrassende paling-wijncombinatie.

Maar welke wijn past nu het beste bij paling? En zit er nog een verschil in wijn voor gebakken, gerookte of gestoofde paling?

Wij hebben dit uitgebreid voor jou getest. In deze blog lees je alles over paling in combinatie met wijn.

Smaakprofiel van paling

De uitgesproken smaak van paling vereist wat extra aandacht in de wijnkeuze. Daarom adviseren wij je graag welke wijn het beste past bij jouw gerecht. De ene wijn werkt namelijk beter dan de andere.

De wijnkeuze is mede afhankelijk van de bereidingswijze van jouw paling. Een gerookte paling heeft namelijk een heel ander smaakprofiel dan een gestoofde paling.

De verschillende bereidingsmogelijkheden zijn:

Waar de meesten vooral gerookte paling eten, is het ook zeker de moeite waard om eens gebakken en gestoofde paling te proberen. Experimenteer eens in de keuken, samen met de wijntips hieronder.

Je zult versteld staan van de verschillende smaken van paling-wijncombinaties.

Wijn bij gerookte paling

Een gerookte paling gaat het beste samen met een rijke wijn, die niet te droog van smaak is. Denk aan een Riesling, een Pinot Gris, een Pinot Grigio, een Pinot Blanc of een Garganega/Chardonnay.

Probeer bijvoorbeeld onze frisse Scaia Garganega Chardonnay. gecombineerd met ons voorjaarsrecept met gerookte palingfilet.

Ben je op zoek naar iets aparts? Kies dan een Pinot Noir of een Fino Sherry: ietwat gewaagd, maar naar onze smaak erg lekker. Helemaal bij een gerookte palingragout.

Kijk bij je wijnkeuze uit dat je geen vette wijn kiest. Het is een betere combinatie om een tegenpool te kiezen voor de vette gerookte paling.

Zo voorkom je dat het geheel te zwaar wordt.

Wijn bij gebakken paling

Je kunt bakpaling op allerlei manieren bereiden. De wijnkeuze voor je gebakken paling kun je het beste afstemmen op de kruiden die je gebruikt.

Een bekend gerecht is paling in ’t groen. Hierbij wordt vaak een pittigere wijn geserveerd, door de groene kruiden die gebruikt worden. Denk aan een Chablis, een Muscadet of een Sauvignon Blanc.

Wist je dat je paling ook op de barbecue kunt bakken? Lekker met knoflook, citroen, sjalotten en verse tuinkruiden.

Bekijk ons BBQ-palingrecept voor een uitleg.

Rode wijn bij paling?!

Drink jij liever rode wijn? Dan hebben we goed nieuws voor je. Ook rode wijn kan lekker zijn bij gebakken paling!

Ga dan wel voor een lichte rode wijn, met veel fruit en structuur.

Probeer bijvoorbeeld eens een rode Loiredal wijn, of een Cru uit de Beaujolais.

Let op dat je rode wijn niet teveel tannine bevat. Dit is geen goede combinatie met vis. De wijnen die we hierboven adviseren, hebben een laag tanninegehalte.

Wijn bij gestoofde paling

Paling stoven doe je in de basis met boter, citroen, wat zout en eventueel peterselie.

Voor stoofpaling adviseren we een fruitige en frisse witte wijn. Dat zorgt voor een overheerlijk contrast met de boterachtige smaak van de vis.

Denk aan een Pinot Blanc uit de Elzas of een Colombard/Chardonnay combinatie.

Bekijk ook onze palingrecepten

Direct aan de slag met proeven? Bekijk dan ook onze palingrecepten.

Daar posten we regelmatig een verrassend recept voor paling. Wat dacht je van Paling Teriyaki of een chef-kok waardige Palingmousse?

Bij vragen of suggesties naar aanleiding van deze blog, kun je altijd contact opnemen met ons team.

Meer weten over paling? Bekijk dan ook onze andere blogs of onze antwoorden onder de FAQ.