Tips voor je kerstdiner: ga voor vis deze kerst

Geplaatst op 7 december 2020 door Paul Meulendijks

De decembermaand is begonnen  en dat betekent dat het tijd is om na te gaan denken over het kerstdiner. Nu we kerst naar alle waarschijnlijkheid in kleinere kring thuis door zullen brengen, zal het anders zijn dan vorige jaren. Maar dat is geen excuus om niet alsnog een heerlijk kerstdiner te maken.

In deze blog delen we onze kerstdiner tips voor een perfecte avond thuis.

Werk ook aan een gezellige kerstsfeer

Het kerstdiner draait niet alleen om eten. Sterker nog, misschien is de sfeer wel net zo belangrijk. Je zit immers toch al snel een paar uur aan tafel, dus dan is het belangrijk dat het gezellig is.

Zorg bijvoorbeeld voor een sfeervol achtergrondmuziekje, kleed de tafel gezellig aan, vouw de servetten op een leuke manier en versier de ruimte. Kaarsen, een kerstboom en versieringen in goud, groen en rood doen al veel voor een kerstachtige sfeer.

Is je dinertafel er klaar voor? Dan kunnen we een start maken met het kerstmenu.

Het kerstmenu samenstellen

Een kerstdiner bestaat meestal uit vier of vijf gangen, namelijk:

  1. Amuse
  2. Voorgerecht
  3. (Tussengerecht)
  4. Hoofdgerecht
  5. Nagerecht

Wil jij het nog grootser aanpakken? Dan kun je meerdere amuses en voorgerechten serveren.

Een goede balans, variatie en originaliteit zijn belangrijk

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het samenstellen van een kerstmenu.

Allereerst moeten de gangen allemaal goed in balans zijn. Je wilt immers niet dat je gasten na het voorgerecht al vol zitten of dat ze na het toetje nog niet verzadigd zijn.

Ook variatie is een belangrijk kenmerk van een goed kerstdiner. Verras je gasten met verschillende smaken en gerechten en laat niet steeds dezelfde ingrediënten terugkomen.

Zorg ten slotte voor originaliteit in je menu. Kies bijvoorbeeld naast de standaard groenten voor ‘vergeten groenten’, zoals pastinaak, en voeg naast de traditionele vleesgerechten eens wat vis toe aan je kerstdiner-menukaart.

Vis met kerst: een uitstekende keuze

Wat ons betreft is het serveren van visgerechten tijdens kerst eerder regel dan uitzondering. Vis is niet alleen lekker, het is ook nog eens heel gezond én origineel om te serveren tijdens het kerstdiner.

Daarnaast is vis goed te combineren met andere gerechten en ingrediënten. Dit zorgt voor tal van mogelijkheden voor kerstrecepten met vis. Gerookte zalm en gerookte makreel zijn bijvoorbeeld lekker met zo’n beetje alle groenten. Gerookte paling smaakt heerlijk in combinatie met champignons en prei, en de smaak van kabeljauw past perfect bij krieltjes.

Verder is het een leuk idee om verschillende soorten vis met elkaar te combineren. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld één van onze visschotels. Zo staat er voor iedereen iets lekkers op tafel!

Kerstrecepten met vis

Ga jij voor een compleet vismenu of pik je er één gang tussenuit?

Wij zetten hieronder per gang een aantal visrecepten voor je kerstdiner uiteen. Daarmee kun je eigenhandig jouw kerstmenu samenstellen.

Amuse met vis

Een amuse is een klein gerecht waarmee je je gasten warm maakt voor de rest van het eten. Het brengt de smaakpapillen op gang en maakt je diner nóg feestelijker.

Een heerlijke amuse met vis is een paling amuse. In dit recept combineer je palingfilet met rucola, cocktailsaus en wat groen.

Op een lepel ziet het er direct chique uit:

amuse met paling kerst

Kerst voorgerechten met vis

Na een amuse volgt het voorgerecht, welke warm of koud is. Voor vis voorgerechten zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt namelijk gemakkelijk een twist geven aan traditionele vlees voorgerechten door vis als hoofdingrediënt te gebruiken.

Ga bijvoorbeeld voor carpaccio met zalm, tonijn of zeebaars in plaats van met rundvlees. Of kies in plaats van de traditionele runderbouillonsoep voor onze bouillonsoep van gerookte paling.

Heb je wat minder tijd? Dan hebben we in ons assortiment kant-en-klare, verse vissalades en palingsoep.

palingsoep kerst

Tussengerecht met vis

Het tussengerecht is een wat kleiner, lichter gerecht dat tussen het voorgerecht en het hoofdgerecht wordt geserveerd.

Ook hier zijn er honderden opties met vis. Een van onze favorieten is het krabborreltje, met krabsalade en rode biet. Niet alleen smaakt dit heerlijk, het ziet er ook nog eens heel feestelijk uit.

Een andere mogelijkheid is ons zalmgebakje, dat net zo eenvoudig te bereiden is. Met roggebrood, komkommer en reepjes zalm maak je binnen 20 minuten een perfect tussengerecht.

Kerst hoofdgerecht met vis

Het hoofdgerecht is vaak de crème de la crème van je kerstdiner. Wil je je gasten iets origineels voorschotelen? Ga dan niet voor de traditionele varkenshaas of kalkoen: kies deze kerst voor een hoofdgerecht met vis.

Zo kun je je gasten verrassen met ons recept voor gerookte zalm uit de oven. In dit gerecht combineer je gerookte zalm met aardappelpartjes en kruiden.

gerookte zalm kerst

Wil je écht uitpakken? Ga dan voor de zeebaars met gelakte paling, naar het recept van het Maastrichtse sterrenrestaurant Da Vinci. Geen gemakkelijk recept, maar als het lukt, dan is dit gegarandeerd het absolute hoogtepunt van je kerstdiner.

Alternatieve kerstrecepten zonder vis

Houdt niet iedereen in het gezelschap van vis? Dan zijn er gelukkig genoeg alternatieven.

Visrecepten zijn vaak met een paar simpele aanpassingen visvrij te maken. De amuse met paling bijvoorbeeld: vervang de paling door Serranoham en de cocktailsaus door roomkaas en je hebt ook voor de niet-viseters een heerlijke amuse. Bij het zalmgebakje kun je de zalm vervangen door kipfilet en het krabborreltje kun je gemakkelijk vegetarisch maken door de krabsalade te vervangen door geitenkaas.

Meer weten?

Wil je nog meer tips voor visrecepten voor de kerst of wil je meer weten over bepaalde ingrediënten?

Bekijk dan al onze recepten en lees onze andere blogs.

Heb je een prangende vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

Geschreven door Paul Meulendijks Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2023

Deel deze post

Gerelateerde berichten

Rijpelaal groeit door, lees het artikel op ED.nl

Rijpelaal groeit en breidt uit: ‘Elke visliefhebber kan bij ons terecht’ Lees het volledige ...

Geplaatst op 4 augustus 2022
5 tips voor de beste zelf gerookte paling

We gaan je nu een aantal beroepsgeheimen vertellen, er zijn namelijk een paar punten ...

Geplaatst op 3 augustus 2022
Brunchen met paling

Lekker uitgebreid ontbijten of brunchen? Dat maak je extra luxe en lekker met vers ...

Geplaatst op 7 april 2022
Nog geen account?
Registreren

Toegevoegd aan je winkeltas

Direct afrekenen
Bestelling afronden

Bestel nog binnen 5 uur om je bestelling vandaag te laten verzenden!

Geen producten in de winkelwagen.