Gerookte paling fileren, hoe moet dat?

Geplaatst op 16 februari 2021 door Paul Meulendijks

Gerookte paling is één van de meest populaire producten uit onze webshop. Veel Nederlanders zijn verzot op paling die op klassieke wijze bereid is. Toch zakt bij veel mensen de moed in de schoenen wanneer deze lekkernij op hun snijplank ligt. Want, hoe moet je een gerookte paling fileren? Het lijkt een lastig klusje, maar niets is minder waar. Met een paar simpele stappen kun je heel eenvoudig paling stropen. Hoe? We leggen het je graag uit.

Wat heb je nodig om gerookte paling te fileren?

Veel mensen vinden het maar een gedoe: paling fileren. Natuurlijk is het fijn om zo nu en dan te profiteren van een kant-en-klaar visje, maar wat is er nu leuker dan genieten van een smakelijke paling die je helemaal zelf bereid hebt? En om gerookte paling te fileren heb je niet eens veel nodig. Een schone snijplank, een scherp mes (het liefst één dat aan twee kanten snijdt) en een lepel is alles wat je nodig hebt om snel en gemakkelijk paling te ontgraten.

Hoe gerookte paling fileren? 3-stappenplan

In drie simpele stappen kun je gerookte paling ontvellen en van de graat ontdoen:

Stap 1: Verwijder de zijkant

Leg de gerookte paling met de zijkant op de snijplank. Plaats het mes direct achter de kieuw en snijd een inkeping tot je op de ruggengraat bent aangekomen. Snijd vervolgens rustig langs de bovenkant van de graat richting de staart. Blijf snijden tot je de zijkant van de paling van de graat kunt halen en leg de zijkant apart. De ruggengraat is nu zichtbaar.

Stap 2: Paling ontgraten en de kop verwijderen

Houd de kop van de paling goed vast en plaats je mes onder de ruggengraat. Snijd voorzichtig langs de onderkant van de graat, wederom van kop tot staart. Ga door tot de graat loskomt van het vlees. Plaats nu je mes terug op het punt waar je deze stap begon en snijd nu in tegenovergestelde richting om de kop te verwijderen. Je hebt nu twee palingfilets met vel.

Stap 3: Het vel verwijderen

Het is nu tijd om het vel van de twee palingfilets te verwijderen. Gebruik hiervoor je lepel. Leg de paling met het vel naar beneden op de snijplank. Pak met één hand de staart van de paling vast en plaats met je andere hand de lepel tussen het vlees en het vel. Strijk de lepel in één vloeiende beweging naar het einde van de filet om het vlees van het vel te schrapen.

Hier moet je op letten

Misschien gaat het fileren de eerste keer niet helemaal probleemloos. Onthoud dan: oefening baart kunst! Hoe vaker je een paling fileert, hoe sneller het gaat.

Daarnaast zijn er een aantal zaken dat het fileren van de paling eenvoudiger maken. Let bijvoorbeeld op:

  • De soort paling. Kweekpaling heeft een steviger vel dan wilde paling.
  • Het mes. Zorg dat dit scherp is. Gebruik eventueel een fileermes.
  • De ondergrond waarop je snijdt. Gebruik een snijplank die groot genoeg is of neem een extra bord om je filets op te leggen.

Hoe kun je de gerookte paling vervolgens het beste eten?

Is het fileren gelukt en ben je benieuwd op welke manieren je gerookte paling kunt eten? Neem dan eens een kijkje bij onze paling recepten. Hier vind je diverse gerechten met gerookte paling als basis. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heldere bouillonsoep of een frisse maaltijdsalade.

Met paling zijn de mogelijkheden eindeloos! Je kunt het op zoveel meer manieren eten dan enkel op een toastje of brood.

Meer weten? Lees onze blogs

Meer weten over paling? In onze blogs beantwoorden we regelmatig vragen. Wil je bijvoorbeeld zelf aan de slag met het roken van paling, maar heb je daarvoor meer informatie nodig over het proces van paling schoonmaken? Voilà: jij vraagt, wij draaien.

Heb je een vraag die we nog niet beantwoord hebben? Neem dan gerust contact met ons op en wie weet staat de blog binnenkort online.

Geschreven door Paul Meulendijks Laatst bijgewerkt op 24 oktober 2023

Deel deze post

Gerelateerde berichten

Rijpelaal groeit door, lees het artikel op ED.nl

Rijpelaal groeit en breidt uit: ‘Elke visliefhebber kan bij ons terecht’ Lees het volledige ...

Geplaatst op 4 augustus 2022
5 tips voor de beste zelf gerookte paling

We gaan je nu een aantal beroepsgeheimen vertellen, er zijn namelijk een paar punten ...

Geplaatst op 3 augustus 2022
Brunchen met paling

Lekker uitgebreid ontbijten of brunchen? Dat maak je extra luxe en lekker met vers ...

Geplaatst op 7 april 2022
Nog geen account?
Registreren

Toegevoegd aan je winkeltas

Direct afrekenen
Bestelling afronden

Bestel nog binnen 7 minuten om je bestelling vandaag te laten verzenden!

Geen producten in de winkelwagen.